Îmi pare rău

 Sorry seems to be the hardest word.
 
 Ca urmare a educaţiei şi a temperamentului meu, îmi vine uşor să îmi cer scuze.Am observat însă că deseori nu se rentează. În primul rând că greşelile mele sunt, în numeroase ocazii, urmarea faptului că sunt zăpăcită şi deseori cerându-mi scuze,mi se pare absurd că o fac pentru lipsuri înnăscute pe care oricum încerc din greu să le remediez.
 
 În principal însă e pentru că mulţi oamenii nu vor să ierte. Situaţia se repetă tragic de des. 
 
 Spun : ” Imi pare rau” şi persoana lezată nu se întoarce înspre mine cu un zâmbet care spune: „Am şi uitat tot ce s-a întâmplat şi sunt convins că îţi pare rău din suflet”.
 
 În scenariul obişnuit lezatul îşi menţine atitudinea jignită ca pentru a mă convinge că regretul meu nu îl afectează şi nu schimbă cursul planetei. Uneori chiar ţine să recapituleze motivele pentru care e pe drept supărat pe mine şi pentru care îi vine greu să mă ierte.
 
 Odată mi s-a întâmplat ca persoana să părăsească încăperea cu nespus zel. Nu înţeleg asta. Cum să arunci aşa prosteşte la gunoi o relaţie, orice fel de relaţie chiar dacă e vorba doar de colegialitate? 
 
 M-a străfulgerat în timpul unei asemenea şedinţe că furia care se revarsă asupra celui care îşi cere scuze e legată de frustrarea îmbuteliată a reproşurilor care n-au avut ocazia să iasă la iveală înainte, pentru că cei mai mulţi români nu spun „Imi pare rau”. Şi incredibila milă de sine. În sfârşit, cineva îţi arată atenţie şi ţi-a greşit. Aruncă pe el cu coji de cartofi. De parcă a-ţi cere scuze e semn de slăbiciune.
 
 Mulţi nu ştiu cum să se comporte într-o asemenea situaţie. Poate că în general nu se aşteaptă să îţi pară rău. Dacă nu îţi exprimi regretul, găsesc în ei rezerve ca să uite sau te urăsc aprins o vreme pentru ca mai apoi asta să se estompeze într-o simplă antipatie. 
 
 Ce e trăsătura asta urâtă care îi determină pe oameni să dea cu piciorul în cei care vin să îşi ceară iertare?

Reclame

3 responses to this post.

 1. Posted by Sebastian C on 1 octombrie 2010 at 8:45 am

  „Politeţea este o monedă care îl îmbogăţeşte nu pe cel care o primeşte, ci pe cel care o cheltuieşte.” – proverb persan..
  De aici pornesc comentariul meu….nu suport oamenii nepoliticosi, cei pe care ii saluti si nu stiu sa raspunda sau cei care atunci cand e momentul sa zica „scuze” sau „imi pare rau” dau vina pe tine sau pe altii.
  E un lucru bun ca iti ceri scuze cand simti ca ai gresit sau ca esti de vina….insa toate cu masura pentru ca lumea judeca dupa idei proprii si te poti trezi ca se profita de pe urma ta…
  In jungla asta mare, cei cu bunul simt sunt considerati neadaptati social, slabi si sunt adesea calcati in picioare.

  …So Maria, ai grija cui iti ceri scuze….nu toata lumea merita sa vada ca tie iti pare rau..
  …Iertare pentru cei ce merita…

  Răspunde

 2. salut sebi, ma bucur ca mi-ai citit blogusorul. si subscriu „In jungla asta mare, cei cu bunul simt sunt considerati neadaptati social, slabi si sunt adesea calcati in picioare.”
  Sper insa ca nu ai ramas cu impresia ca imi petrec viata cerandu-mi scuze.

  Răspunde

 3. Posted by Sebastian C on 1 octombrie 2010 at 11:24 am

  :))) nu Maria…eu doar iti dadeam un sfat prietenesc….nu toti merita scuze, nu merita sa fim sensibili fata de cei care nu-si racesc gura sa salute sau care la „imi pare rau” reactioneaza cu raceala, ba chiar ura sau invidie.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: