Tot o apă şi-un pământ

Pe străzile noastre durerea e la ea acasă.

Cum veneam acasă astăzi m-a oprit o băbuţă care vindea nişte cărţi şi câteva casete. Băbuţa mea avea un palton scămoşat de modă veche şi gâtul gol şi îi tremurau mâinile.

Şi ce dacă oamenii au fost chinuiţi? După ce au scăpat, s-au dus să-i chinuie pe alţii mai slabi. Aşa merg lucrurile.

Acum mă gândesc în mod deosebit la suferinţele poporului lui Israel. Mutilat sufleteşte, s-a întors în pământul natal şi, în mod ironic, a început deportările. De ce? Pentru că e vorba de Israel, evident, e poporul ales. Nu e ironic?

Pentru durerea evreilor nu am cuvinte, dar durerea pe care le-au adus-o palestinienilor nu are scuză.  Tocmai cei care au suferit ar trebui să ştie mai bine.

Dar e un şir natural, e ordinea firească a lui Darwin. Rechinul cel mare domină oceanele ca un gangster, mănâncă şi se înmulţeşte până când descoperă că nu mai are mâncare. Îndură cât îndură, se întoarce împotriva celorlalţi rechini şi dispare. Tot aşa, oamenii sunt civilizaţi între ei până când le e foame. Când le e foame sau nu mai au toate luxurile pe care şi le doresc, devin bestii.

În aceaşi ordine de idei, am fost mişcată de acţiunea daneză de salvare a evreilor în 1943. Populaţia daneză, inclusiv poliţia daneză a dat o mână de ajutor evreilor şi 99% dintre ei au supravieţuit. Povestea e grozavă, se merită să îi acordaţi câteva minute.

De ce nu au fost restul statelor europene capabile de un gest de umanitate? Circumstanţe circumstanţe, spun cinicii sau extra patrioţii. În fapt, civili români au înfăptuit crime teribile din proprie iniţiativă, (şi la ordine speciale bineînţeles, dar nu numai), la fel au făcut ruşii, slovacii au plătit germanilor 500 de mărci pentru fiecare evreu care părăsea teritoriul slovac, ca să nu mai vorbesc de holocaustul bulgar şi ucrainean. Îi urau, oamenii îi urau. Nu era doar o chestie pornită de la vârf care se extindea datorită ordinelor. Oamenii doreau să poată învinui pe cineva pentru necazurile lor, să dea cu piciorul în cineva pentru că ei fuseseră ţinta loviturilor prea multă vreme, pentru că le era foame, le mureau cei dragi şi erau furioşi.

Dacă seceri vânt, culegi furtună. Dacă brutalizezi un om, brutalitatea va încep să i se pară normală.

Reclame

11 responses to this post.

 1. Posted by tanasescu on 27 ianuarie 2011 at 3:16 am

  GENIAL ARTICOLUL (il apreciez enorm), in cazul palestinienilor e un pic alfel, nu fa gresala de a acuza un neam intreg pentru o polita radicala (pe care au avuto guvernele plitice) aduti aminte de Yitzhak Rabin, si nu uita de un alt premier israelian care putrezeste azi de viu Ariel Sharon.

  Răspunde

  • Nu acuz pe nimeni, observ doar ironia …sortii? Nu a sortii, pentru ca e vorba aici de chestii controlabile. Cine e de vina mi se pare irelevant. Sirul de nedreptati continua.

   Răspunde

 2. Posted by tanasescu on 27 ianuarie 2011 at 3:20 am

  P.S. nu uita ca unul dintre costumele traditionale israeliene este negru cu portocaliu. gandeste-te la asta si zi-mi de ce?

  Răspunde

  • e inutil sa-ti aperi poporul, il iubesc.
   De fapt, toata lumea il iubeste ataat de mult pentru ca e grozav cand vine vorba de lobby

   Răspunde

   • dar as vrea sa aud mai multe despre costume

   • Posted by tanasescu on 27 ianuarie 2011 at 4:12 pm

    lobby? nu cred ca era vorba de eurovision sa vorbim de lobby. Negru simbolizeazeaza suferinta iar portocalu speranta si dorinta de viata!

   • exista un termen numit „Israel lobby” care se refera la diverse organizatii alcatuite de oameni in majoritate de origine evreiasca, care influenteaza masele sa sustina zionismul si cauzele poporului israel, nu iti spun povesti noi. Aici intra documentare informative, conventii, discutii publice pe subiecte istorice sau doctrinare.
    Asta inseamna lobby.

 3. Posted by tanasescu on 27 ianuarie 2011 at 3:33 am

  Azi e ziua Holocaustului (de aia ai scris articolul)?

  Răspunde

 4. Durerea este o traditie in viata nostra.Inclin deseori sa cred ca face parte din noi.

  Răspunde

 5. Vai si-amar acolo unde nu este iubire…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: