Decadenţă. De ce?

Ce e cu dorinţa asta seacă de lux? De ce avem atât de mult lux deşi, ca ţară, suntem atât de săraci şi disperaţi (disperaţi… vezi fregata Ferdinand care acum se învârte în Mediterană şi face piruete şoptindu-şi timid… te rog Barack, observă-mă… observă-mă… ).

Înţeleg, perioada interbelică a fost dulce.

În comunism, un rest de burghezie şi-a continuat tradiţia intelectuală în apartamente strâmte. Ceilalţi locatari din bloc au intrat în contact cu rasaţii păstrători ai tradiţiei, a intervenit cinematografia şi literatura comunistă care, culmea, prezintă o abundenţă ieşită din comun şi a devenit un dat că în blocurile gri trăiesc o grămadă de oameni citiţi care au în sufragerie un tablou de Luchian şi în cutia de bijuterii, un colier de perle. Biete rămăşiţe importante.

Şi astăzi, pentru unii, visul suprem e să-ţi pofteşti musafirii în salonul de seară (nu cel de zi) unde şade pianul cel mare (cel mic e în sala de studiu), colecţia de porţelanuri fine şi unde exoticul nostru ajutor din Zanzibar îşi ţine mâna întinsă pe post de scrumieră.

Şi un mâner de cuţit din fildeş nu e un motiv cumplit ca să omori un elefant. Ce ne-am face fără mânere ptr cuţite din fildeş?

Reclame

2 responses to this post.

  1. Posted by vacitim on 28 martie 2011 at 9:04 am

    Pentru ca ne place sa pastram aparentele…pentru ca ne e rusine cu starea in care ne aflam. In loc sa ne admitem conditia si starea cu fruntea sus si sa luptam sa o schimbam, stam si vopsim cioara de pe gard. II zicem lebada 🙂

    Răspunde

  2. Din atatea lipsuri zilnice , necesare macar cu asa ceva sa ne alintam..probabil.Oricum , este un narav des intalnit.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: