20 minute

Dupa cum spune si titlul, mi-am propus sa scriu acest post in 20 de minute. Am ajuns la concluzia ca daca nu poti spune ceva consistent in timp scurt, degeaba te strofoci.

Citesc acum o carte despre Holocaustul din Basarabia si Transnistria, una din mai multele carti care mi-au cazut in mana despre Holocaustul de care s-au facut vinovati romanii. Intai cand a inceput sa ma preocupe subiectul, marturiile emotionante m-au lasat masca. Apoi am citit o carte care nega existenta Holocaustului, apoi o marturie a unui rabin despre panica in retragerea trupelor romane dupa ultimatumul rus, cu doua zile inainte de ultimatumul rus.

Atitudinea autorului in cartea pe care o citesc acum e cam… drept e ca atrocitatile au fost nasoale, dar Antonescu era in general un tip bland care nu vroia sa faca rau nimanui, iar evreii n-au fost nici ei de treaba si au cam cerut-o…

Intre marturii partial adevarate, documente manipulate si o istoriografie absurd de subiectiva, cum decizi unde sade adevarul? Undeva la mijloc, evident, sau nu? Uneori ma gandesc cu fior ca daca traiam acum 100 de ani nu as stii nimic despre  lucruri care astazi mi se par insuficient tratate. Sau daca as fi trait in 1945, as fi ramas o viata intreaga in totalitarism… Dar nu e la fel cu noi? Suntem doar o perioada in istoria omenirii, inceputul secolului XXI, atunci cand a aparut pe piata Ipad-ul si lumea a trecut printr-o criza economica de proportii memorabile. Copii vor invata despre consecintele crizei la scoala poate folosind Ipad-ul, dar nu vor stii cate masinatii si mizerii s-au facut in spatele culiselor. Si tot nu se va stii exact ce s-a intamplat in anii 40 in Basarabia, pentru ca veteranii sunt morti si documentele nu sunt de incredere.

Inteleg  de ce ar fi mintit jandarmii si soldatii romani care s-au ocupat de asta. Inteleg de ce au mintit rusii si germanii, dar de ce au mintit victimele?

Tragedia lor a fost suficienta. In efortul de a arde cele 50000 de cadavre din regatul mortii, prizonierii folositi la incarcat descarcat si stivuit au fost nevoiti sa sape un sant ca sa se scurga sangele. De ce ar trebui inventat ceva pe langa asta?

(mi-a luat 30 de minute.. eh)

Reclame

One response to this post.

  1. ))) m-a interogat titlu dar si continutul mi-a placut))

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: