Conceptul din spatele artei, sau arta din spatele conceptului

La etajul doi a bibliotecii judetene Oradea se poate vedea începând de acum o săptămână, vernisajul „Alter ego” al fotografului Teodor Radu Pantea. Sunt o grămadă de fotografii cu manechine de plastic.

Nu ştiam nimic despre fotograf până recent şi nici acum că am văzut lunga listă de premii şi expoziţii, nu sunt impresionată. Am studiat îndelung şi în detaliu expoziţia şi nu pot spune că mi-a displăcut complet. Am admirat jocul de lumini, am invidiat aparatul şi în final, după multă cugetare şi intensă căutare a unui sens, am înţeles pornirea artistului care ne avertizează cu privire la dezumanizare, la amorţirea emoţională asociată cu evul pe care îl trăim.

Whaaaaat? Serios, oamenii ar sta şi-n cap şi ar zice că e artă. De ce? Păi statul în cap simbolizează dorinţa de a revoluţiona şi e un protest faţă de societatea asta capitalistă.

Bine bine, dacă spui povestea în cuvinte sună frumos, dar problema cu genul ăsta de artă e că fără anexa cu explicaţii nu ajungi prea departe. Fără nota explicativă e un mare zero. Aşa că avem o grămadă de poze cu oameni de plastic care privesc absenţi, iar lângă poze se află câte-un tag pe care scrie un substantiv oarecare… indiferenţă, îngrămădeală, singurătate, moleşeală şamd.

Tot aşa eu pot să fac poze degetelor mele de la picioare, să le dau nume, et voila! Artă. Ce… nu înţelegeţi conceptul? Sunteţi o grămadă de amatori…

9 responses to this post.

  1. Aste`as pentru privit ..atat .Nu cred ca este musai sa le si intelegi

    Răspunde

  2. off 😦 scuzele mele!! am cam lipsit de pe aici, dar acum am revenit 😀
    big hug!

    Răspunde

  3. Mai bine le punea la etajul 1 poate dadeam si eu peste ele.mai facut curios o sa fac un efort data viitoare si o sa urc pana la etajul 2.

    Răspunde

  4. discutam intr-o zi cu un artist plastic si ma plangeam de aceeasi problema, ca am nevoie de explicatii amanuntite sa pricep ce a vrut artistul sa sugereze(n-am vrut sa spun ca mi se par lipsite de sens si ca materialele folosite aratau ca de la groapa de gunoi!). mi s-a explicat ca acest gen de arta nu se adreseaza publicului de rand, ci unui anumit gen de oameni, cunoscatori care pricep simboluri. am concluzionat ca deocamdata nu ma pasioneaza!

    Răspunde

  5. Sarbatori fericite!

    Răspunde

  6. […] decat sa va uit: Melami, Dojo, Dono, Noaptebunacopii, Fosile, Dr.Lecter, Mazgalica, Tinkerbell, Maria, Cristian Dima, Teo Negura, Carmen Negoita, Gabriela Ilies, Gabriela Neagu, Mirela, Marina […]

    Răspunde

  7. Posted by Teodor Pantea on 28 decembrie 2010 at 12:09 pm

    Draga Maria, multzumesc pentru comentariul sincer.
    Nu am dorit niciodata sa fac fotografie (evit sa-i zic „arta fotografica” pentru a nu itzi produce un disconfort…) pe placul tuturor.
    Fac doar ceea ce cred eu, ce imi place shi ce ma reprezinta.
    Ma bucura chiar cand ceea ce fac eu irita pe cate cineva…
    Voi continua sa lucrez in acelashi mod shi viziunile mi se contureaza pe zi ce trece.
    Dar… ash putea afla cu cine am onoarea??
    Ca sa shtiu cui urez un An Nou Fericit!!

    Răspunde

    • Cuc Maria ma numesc.
      „Ma bucura chiar cand ceea ce fac eu irita pe cate cineva…”
      Stiti cum se spune… nu exista publicitate buna sau rea, numai publicitate.
      La multi ani si dumneavoastra si un an nou fericit! 🙂

      Răspunde

Lasă un comentariu